Okap kuchenny jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Gotując wydobywa się wiele różnych zapachów, wilgoć z pary wodnej itp. Budowane domy i mieszkania są coraz szczelniejsze, dlatego też zapachy nie mają gdzie uchodzić.
Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się niechcianych zapachów, pary wodnej, a nawet drobinek tłuszczu po całym domu stosuje się właśnie okapy kuchenne. Są różne typy okapów.
Można podzielić je na pochłaniacze i wyciągi. Pochłaniacze nadają się do montażu praktycznie w każdej kuchni. Ale montuje się je przede wszystkim w kuchniach, w których nie ma dostępu do osobnego kanału wentylacji. Pochłaniacze filtrują powietrze. Pochłaniacze często określane są jako urządzenie 2 w 1.
To znaczy, że pochłaniacz może być jednocześnie wyciągiem. Wyciąg jednak nie może być pochłaniaczem. Wyciągi montowane są w kuchniach, w których istnieje dostęp do oddzielnego kanału wentylacyjnego. Powietrze zasysane przez wyciągi odprowadzane jest przez kanał wentylacyjny na zewnątrz budynku. Nie można ich podłączać do przewodów kominowych, które odprowadzają spaliny z pieca.
Twój wpis został dodany i wkrótce pojawi się na stronie
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie firmy